dinsdag 20 februari 2007

De wraak van de eeuwige tweede

16 overwinningen op een rij. Een Europees record. Inter, de eeuwige tweede in het Italiaanse voetbal, heeft dit weekend met een zuinige 1-0 tegen Cagliari het record van Bayern München en Real Madrid gebroken. Voor de eerste keer sinds '88-'89, want de titel van vorig jaar was natuurlijk geen echte titel, lijkt de scudetto nog eens naar de nerazzuri te gaan.

Ondanks dat ik het een lul van een vent vind, moet ik toch enig respect betuigen aan Roberto Mancini. Uitgelachen door velen omdat hij op weg leek om van Inter een kopie te maken van zijn kampioenenploeg bij Lazio een paar jaar geleden, is hij er uiteindelijk toch in geslaagd om van Inter een geoliede machine te maken. 16 overwinningen op rij is een fantastische prestatie, en dat valt niet alleen op in Italië: Mancini is de gedoodverfde opvolger van Mourinho bij Chelsea. Een lelijke façade en een ego ter grootte van een middelgroot Afrikaans land heeft hij al, het trainerstalent is zichtbaar aanwezig, en dankzij het vreemdelingenlegioen van Inter zal hij zijn wereldtalen intussen ook wel kennen.

Vreemdelingenlegioen? Inderdaad. Je kan de ploeg, die ooit als Ambrosiana de lieveling was van Mussolini, al lang niet meer van vaderlandslievendheid beschuldigen. 7 Italianen, op een totaal van 33. De rest? 1 Belg, 1 Colombiaan, 8 Argentijnen, 1 Serviër, 4 Brazilianen, 3 Fransen, 2 Zweden, 3 Uruguayanen, 1 Hongaar, 1 Griek en 1 Portugees. Internazionale, inderdaad.

Maar het enige wat er echt toe doet, is de prijs op het einde. Eindelijk eens iets anders dan weer zo'n Coppa die niemand echt serieus neemt. De scudetto komt terug naar het Stadio Meazza, en dan kan het ego van de Inter-boys er weer 10 jaar tegen.

Geen opmerkingen: