maandag 28 mei 2007

Serie A 2006-2007: rapport

Jaja, het zit er weer op voor een paar maand, en dus kunnen we eens gaan kijken hoe de ploegen het dit seizoen gedaan hebben in de Serie A...

  • Inter

    Veel valt er niet aan te merken op het seizoen van Inter: ze waren de gedoodverfde kampioen, en ze maakten het glansrijk af met een straatlengte voorsprong. Als er dan toch iets minder moet zijn dit seizoen, laten we dan maar stellen dat ze te snel uit de CL lagen, en dat de 6-2 nederlaag tegen Roma in de beker wel vrij erg was. Man van het seizoen was ongetwijfeld Marco Materazzi: 10 doelpunten, weinig kaarten en een rots in de verdediging.

  • AS Roma

    Ze werden bovenaan verwacht, en dat deden ze dan ook. De grootste successen werden echter in de beker en de CL geboekt, waarbij de laatste spijtig genoeg oneervol eindigde met de pandoering in Manchester. Met Spalletti hebben ze een fantastische coach, volgend jaar moet de titel binnen handbereik zijn. Man van het seizoen is ongetwijfeld Francesco Totti: 26 potten, ondanks 7 gemiste penalties dit seizoen. En dat voor een 30'er...

  • Lazio Roma

    Ongetwijfeld dé ploeg van dit seizoen. Ondanks een significante puntenaftrek na het omkoopschandaal vorig seizoen en het afscheid van publiekslieveling Paolo Di Canio voerde Delio Rossi Lazio naar een fantastische derde plaats. Vorig jaar nog de kop van jut, dit jaar de grote man, vooral na de vernedering van Roma in de derby. Man van het jaar-award is voor Tomasso Rocchi: veel goals, één grote brok energie en eindelijk bij de Azzurri. Zullen volgend seizoen wel afscheidnemend doelman Peruzzi missen.

  • AC Milan

    CL-winst en een totaal onverwachte 4e plaats voor de troepen van Ancelotti, die ondanks de zware druk en de dreigende ontslag-geruchten aantoonde dat hij een hele grote trainer is. De grootste verwezelijking van Milan in de Serie A dit seizoen was de transfer van Ronaldo: door iedereen (ondergetekende incluis) uitgelachen, maar wel uitermate trefzeker en 20 kilo lichter. Man van het jaar dus. Ook prijs van het jaar voor de slechtste transfer, met Ricardo Oliveira.

  • Fiorentina

    Samen met Lazio de ploeg van het jaar: zonder de puntenaftrek zou Viola op de 3e plaats geïndigd zijn, nu moeten ze het doen met de UEFA Cup. De Florentijnen mogen vooral trots zijn op hun aanval: het duo Toni-Mutu bleek dodelijk effectief, Pazzini is er klaar voor en Reginaldo scoort met de ogen dicht. Coach Prandelli verlengde onlangs zijn contract, en als Fiorentina het vertrek van Toni goed opvangt zie ik ze volgend jaar zeker meedoen voor de Scudetto. Mannen van het jaar: Ricardo Montolivo, supertalent, en Adrian Mutu, die zijn beste seizoen ooit kende, en dat op huurbasis.

  • Palermo

    Tja, wat kan je hier over zeggen? Tot Kerstmis titelkandidaten en veruit de best voetballende ploeg in de hele Serie A, na de blessure van Amauri in vrije val naar beneden. 2006-2007 zal vooral in het geheugen blijven als het jaar van het gelul: niet-scorende spitsen die zich plots topvoetballers wanen, en een coach die van publiekslieveling naar antiheld gaat en veel te laat wordt ontslagen. Om vervolgens na 3 weken teruggehaald te worden en het seizoen te eindigen met 9/9, en zo voor het derde jaar op rij Europa veilig stelt. Voor volgend seizoen zijn er zeker een extra spits en doelman nodig om mee te spelen voor CL-kwalificatie. Man van het jaar: ongetwijfeld Amauri, al speelde hij maar een half seizoen mee.

  • Empoli

    Fantastisch seizoen voor de dwergen uit Toscane: Empoli mag, na vorig jaar al te hebben verbaasd, voor de eerste keer Europa in. Gigi Cagni heeft de touwtjes stevig in handen, maar het zal te zien zijn of ze het volgend jaar kunnen bevestigen nu de helft van de ploeg in de belangstelling staat van de topploegen. Man van het jaar: Sergio Almiron. Na een paar anonieme seizoenen bij Udinese en Hellas, nu samen met Saudati de basis van Empoli.

  • Atalanta

    Eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal als Empoli: niemand had ze bovenaan verwacht. Waarom niet? Atalanta kwam vers uit de Serie B, en de laatste passage in A duurde welgeteld 1 jaar. Dit seizoen stond er met Stefano Colantuono echter een topcoach aan het roer, werd het publiek nieuwsgierig gemaakt naar de return van Christian Vieri, en toonde Cristiano Doni na een sabbatjaar in Spanje dat hij nog altijd beschikt over zijn killerinstinct. Europa zit er dit jaar echter niet in: Atalanta kreeg geen Europese licensie en ziet Sampdoria naar de Intertoto trekken. Man van het jaar: Cristiano Doni, goed voor een paar fantastische goals, en coach Colantuono.

  • Sampdoria

    Een ongelooflijk kutseizoen was het voor de Blucerchiati, het tweede op rij al. Het mag een wonder heten dat ze uiteindelijk nog in het linkerrijtje eindigen, en dat is voor een heel groot deel te danken aan Fabio Quagliarella. Vorig jaar middelmatig bij Ascoli, dit seizoen fantastisch in Genua. Of hij er volgend jaar nog zal zijn, is een andere vraag. Negatieve aspecten waren er anders ook genoeg: coach Novellino die bespuwd werd door eigen fans, en Francesco Flachi die betrapt werd op cocaïne en voetballen mag vergeten. Man van het jaar: Quaglia!

  • Udinese

    Van het zelfde laken een pak bij Udinese: 3 verschillende coaches, en ondanks een uitermate talentvolle aanval in geen enkele wedstrijd potten kunnen breken. De CL-kwalificatie van enkele jaren terug lijkt niet snel terug te komen. Udinese werd zelfs belachelijk gemaakt door Lazio: 5-0 op de broek, met woedende fans als gevolg. De meeste magie kwam van Gyan Asamoah, maar die speelt volgend jaar bij Portsmouth, en dus mogen ze voor volgend jaar een nieuwe man van het jaar zoeken.

  • Livorno

    Livorno haalde de tweede ronde van de UEFA Cup, blijft in de Serie A, en had met Cristiano Lucarelli en Marco Amelia twee van de best voetballende spelers in de ploeg. Langs de andere kant was er ook professionele gek en voorzitter Spinelli, die coach Arrigoni ontsloeg, terughaalde en terug ontsloeg. Cris en Marco zijn op weg naar een andere ploeg, en Livorno zal volgend jaar flink mogen vechten om nog een jaar in A te blijven. Man van het jaar: Cristiano Lucarelli.

  • Parma

    Maanden lang op de laatste plaats, tot Giuseppe Rossi en Claudio Ranieri de Parmezanen op het juiste pad zetten. Uiteindelijk nog een 12e plaats voor de Gialloblu, en met nieuwe eigenaar Tomasso Ghirardi ziet de toekomst er in Emilia Romagna rooskleurig uit. Afhankelijk van welke spelers ze kwijtraken natuurlijk. Man van het jaar: Igor Budan. Een beetje in de schaduw gedrukt door Rossi in de tweede helft van het seizoen, maar een heel belangrijke speler voor Parma.

  • Catania

    Voor het debacle tijdens de derby met Palermo stonden ze op een CL-plaats. 1 overwinning in 17 wedstrijden later kwam de redding op de laatste speeldag. Op basis van de tweede helft van het seizoen verdienen ze het absoluut niet, maar wat mannen als Spinesi en Mascara in de eerste 18 wedstrijden lieten zien was fenomenaal. Pasquale Marino mocht aanblijven als coach, hield Catania in A en nam eervol afscheid. Man van het jaar: Gionatha Spinesi. Alweer zo'n 30'er die het doel weet te vinden met zijn ogen toe.

  • Reggina

    Reggina werd het zwaarst gestraft in het omkoopschandaal, en had zonder de minpunten Intertoto kunnen spelen. Coach Mazzarri, in het begin van het seizoen de gedoodverfde trainer om als eerste op straat te worden gezet, hield het een heel seizoen uit en pakte op de laatste speeldag de scalp van Milan, om zo nog een jaar langer in de Serie A te blijven. Volgend jaar zal waarschijnlijk hard vechten worden: Mazzarri vertrekt waarschijnlijk naar Samp, en mannen van het jaar Bianchi en Amoruso (samen goed voor 35 goals) vertrekken zo goed als zeker.

  • Siena

    Alweer een anoniem seizoen voor de Bianconeri, dat bijna slecht afliep nadat ze op de voorlaatste speeldag plots op een degradatieplek terecht kwamen. Ze brengen sfeer in het stadion, en Mario Frick toont aant dat er toch minstens één Liechtensteiner kan voetballen, maar voor de rest is Siena vooral een heel grijze muis. Keeper Manninger zonder twijfel man van het jaar: houdt Siena eigenhandig in de Serie A.

  • Cagliari

    Ook Cagliari had last van dat 'grijze muis'-syndroom: vorig jaar met Suazo en Esposito nog een mooi voetballende ploeg, dit jaar vooral gefocust op een verlengd verblijf in de hoogste klasse. Man van het jaar: David Suazo, al was het een pak minder glansrijk dan vorig seizoen.

  • Torino

    Trainersperikelen en Alessandro Rosina. Dat was het seizoen van Torino. De Biasi werd nog voor de eerste match ontslagen, maar mocht uiteindelijk Zaccheroni komen aflossen en hield Toro weg van de degradatieplaatsen. Alessandro Rosina beleefde een fantastisch seizoen, en mag nu de big spenders gaan overtuigen op het EK -21. Er is nog veel werk om van Torino een stabiele ploeg te maken, maar het is een ploeg die in A hoort.

  • Chievo

    Vorig jaar 4e, dit seizoen degradatie. Een ploeg vol talent, die sinds het ontslag van succescoach Pillon alsmaar verder zakte, en zelfs niet meer gered kon worden door publiekslieveling Luigi Del Neri. Weinig moois laten zien dit jaar, en de 5000 supporters die naar hun matchen komen kijken zullen ook niet gemist worden. 6 jaar in A, meer wordt hen niet gegund. Man van het jaar: Victor Obinna. Waarom? Samen met Semioli de minst slechte van de hoop.

  • Messina

    Vorig jaar eigenlijk al gedegradeerd, maar opgevist na Calciopoli. Begonnen ijzersterk aan het seizoen, maar het vertrek van keeper Storari en de blessure van Cristian Rigano luidden het einde in van de Peloritani. Ook de trainersperikelen deden geen goed aan het spel van Messina: Giordano werd vervangen door Cavasin, kwam Cavasin vervangen, en werd vervangen door Bolchi. Volgend jaar 1 Siciliaanse ploeg minder in de Serie A, de politiediensten zullen gelukkig zijn. Man van het jaar: Cristian Rigano. Maanden out, en toch nog 19 goals maken. Iemand, geef die man nog een paar jaar in A als eerbetoon aan zijn carrière.

  • Ascoli

    Vorig jaar er verrassend ingebleven, dit jaar een heel jaar op een degradatieplaats. Ondanks monumenten Di Biagio en Pagliucca vooral een uitermate zielige bende, die er nooit echt in geloofde. Weer klaar voor een jaar of 10 Serie B. Man van het jaar: de supporters van de bianconeri Marchegiani, omdat ze een heel jaar lang hun ploeg trouw bleven ondanks het totale gebrek aan inzet.

3 opmerkingen:

Unknown zei

mooie mini-samenvatting. Ik ben het er volledig mee eens.
Man van de Serie A dit seizoen is voor mij (als Roma-fan :p) toch wel Totti die Roma op zijn eentje naar de tweede plaats loodste. Spijtig dat hij zijn penalties niet scoorde of hij had 33 goals gehad ! (7 gemiste penalties,ai ai)

Steven zei

Totti is inderdaad man van het jaar, maar ik zou hem niet alle credit geven voor de goeie plaats van Roma. Spalletti is, voor mij althans, de beste coach van Italië en zowel Mancini als Perrotta hebben een enorm goed seizoen gespeeld.

Unknown zei

idd, Spaletti heeft een schitterend systeem uitgedokterd aangepast aan de kwaliteiten van de aanwezige spelers. Kenmerk van een toptrainer.
Ook De Rossi was goed, maar Mancini (met zijn schitterende CL-goal tegen Lyion bijvoorbeeld) liet mooie dingen zien en scoorde veel terwijl perrotta briliant is in bewegen zonder bal en altijd op de juiste plek staat.